Ανακτώντας τον ανθρώπινο σκελετό: Ταξινόμηση ανθρώπινων σκελετικών κατάλοιπων από μαζικές ταφές
Το Κεντρικό ζήτημα της ερευνητικής πρότασης «RecHumS» είναι η ταξινόμηση αναμεμιγμένων ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων εφαρμόζοντας τις πλέον προηγμένες τεχνικές και γνώσεις στους τομείς της τριδιάστατης γεωμετρικής μορφομετρίας καθώς και της μηχανικής εκμάθησης. Το ερευνητικό πρόγραμμα «RecHumS» θα επικεντρωθεί στη μελέτη των κυριότερων οστών του σκελετού των κάτω και άνω άκρων (ανώνυμο οστό, μηριαίο, κνήμη και βραχιόνιο, ωλένη αντίστοιχα). Τα προαναφερθέντα οστά παρέχουν βασικές πληροφορίες για το βιολογικό προφίλ ενός ατόμου, όπως η ηλικία, το φύλο και το ανάστημα. Η ερευνητική πρόταση «RecHumS» θα συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της εγκληματολογικής ανθρωπολογίας, καθώς θα διευκολύνει την ταυτοποίηση σορών αγνώστων στοιχείων.
Παρά τις πολυάριθμες προτεινόμενες μεθόδους, η εναπόθεση πολλών σορών σε μαζικούς τάφους παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα. Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής, η ταξινόμηση αναμεμιγμένων ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων είναι εν μέρει δυνατή βάση της χωρικής κατανομής των σκελετικών υπολειμμάτων και των ταφονομικών στοιχείων. Ωστόσο, η απουσία ανθρωπολόγου κατά την ανασκαφή καθιστά την ταξινόμηση αναμεμιγμένων ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων ακόμη πιο προβληματική. Οι ιστολογικές και DNA αναλύσεις συνιστούν μεθόδους ταξινόμησης αναμεμιγμένων ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ανθρώπινος σκελετός αποτελείται από 206 οστά καθιστά τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις ανέφικτες όσον αφορά τον χρόνο και το κόστος, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για καταστρεπτικές μεθόδους. Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση βασίζεται στην οπτική παρατήρηση της μορφολογίας των οστών και η οστεομετρία είναι η μέθοδος, η οποία ποσοτικοποιεί διάφορες μορφολογικές παραμέτρους. Περιορισμοί των οστεομετρικών μεθόδων συνιστούν η προϋπόθεση καλά συντηρημένων σκελετικών υπολειμμάτων και το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται όταν εφαρμόζονται σε πληθυσμούς, οι οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται στα δείγματα αναφοράς.
Με δεδομένη την όλο και πιο συχνή χρήση CT σαρωτών και 3D σαρωτών επιφάνειας στον τομέα της δικαστικής ανθρωπολογίας, μέθοδοι που θα ποσοτικοποιούν την τριδιάστατη μορφολογία των οστών των κάτω και άνω άκρων, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολλά στην ταξινόμηση αναμεμιγμένων ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων. Η εξαγωγή γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ενδογενούς μορφολογίας των οστών με υπολογιστικές μεθόδους αποτελεί μια αναλογία με τις οπτικές μεθόδους, οι οποίες συνιστούν την πιο αποτελεσματική προσέγγιση ταξινόμησης μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι τεχνικές μηχανικής μάθησης, οι οποίες έχουν ήδη αποδείξει τα πλεονεκτήματά τους σε άλλους τομείς όπως η υπολογιστική όραση και η φωνητική αναγνώριση, μειώνουν τις απαιτήσεις για άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες και τους σχετικούς περιορισμούς αξιοπιστίας/επαναληψιμότητας. Το "RecHumS" στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό στις διαθέσιμες επί του παρόντος μεθόδους για την ταξινόμηση αναμεμιγμένων ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων.